dnes je 27.12.2024

Input:

Stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení z účtovného a daňového pohľadu

20.3.2023, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2023.03.2.3 Stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení z účtovného a daňového pohľadu

Ing. Zuzana Sidorová, daňový poradca DiplFR


Naša spoločnosť poskytuje hotelové a reštauračné služby. Zároveň zabezpečujeme zamestnancom stravné vo forme jedla v našom zariadení (nie stravné lístky). Sme platiteľmi DPH, tzn. pri nákupe surovín si uplatňujeme odpočet DPH. Chceme sa spýtať, či zo stravného, ktoré sa poskytuje zamestnancom, je treba všeobecným účtovným dokladom odviesť DPH. Ak áno, v akej výške? Ak si napr. jedáleň stanoví cenu jedla 4,80 € s DPH.

Legislatívna úprava:

S účinnosťou od 1. januára 2023 sa opatrením MPSVR SR č. 432/2022 Z. z. (ďalej len „opatrenie MPSVR SR”) upravuje suma stravného pre jednotlivé časové pásma nasledovne:

  • 6,80 € pre časové pásmo 5 až 12 hodín,

  • 10,10 € pre časové pásmo nad