2020.11.1.1 Účtovanie stravných lístkov v roku 2020
Ing. Jozef Pohlod
Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti, čo vyplýva z ustanovenia § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce”). Stravovanie zamestnancov môže platiteľ dane zabezpečovať rôznymi formami:
-
vo vlastnom stravovacom zariadení (napr. závodná jedáleň),
-
v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, príp. prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (závodná jedáleň, reštaurácia a pod.),
-
prostredníctvom sprostredkovateľov, ktorí samotné stravovacie služby neposkytujú, ale ich zabezpečujú od iných osôb.
Spôsob účtovania stravných lístkov potom záleží na tom, akou formou si zamestnávateľ zabezpečí stravovanie, t. j., či…