2024.03.2.2 Zásoby na sklade a skladová evidencia v pizzerii v jednoduchom účtovníctve
Ing. Ivana Glazelová
![](//img.dashofer.sk/cif/onb/common_pictograms/gen3_uadprofi//otazka.gif)
Máme otázku ohľadom skladov v pizzerii v jednoduchom účtovníctve (JÚ). Preberáme účtovníctvo, predchádzajúca účtovníčka nevyžadovala vedenie skladovej evidencie. Všetky nakúpené potraviny (materiál) išiel priamo do spotreby, neriešili normu mánk, straty a pod. Ako sa má správne viesť skladová evidencia pri výrobe jedla na objednávku? Nastaviť si pokladňu (ORP, ERP) tak aby pri blokovaní jedla odpisovala zo skladových kariet, resp. tak ako to zvládne softvér? Do skladu si každý deň nakúpený (dovezený) materiál prijmú – príjem (príjemkou), zúčtujú každý deň spotrebu výdajkou (podľa receptúry), a počas inventúry vyčíslia stav, zaúčtujú rozdiely a prepočítajú normu mánk (stratné, prirodzený úbytok a i.). Ako riešiť materiál a sklady potravín v súlade…